Waarom zou ik hoorapparaten dragen?

Omdat slechthorendheid in eerste instantie een sociaal probleem is. Een slechthorende gaat niet graag meer naar feestjes en vergaderingen, want hij verstaat er toch niets van. Er wordt al eens gelachen en dan denkt hij dat men met hem lacht. Dus blijft hij thuis en komt niet buiten. Dan zit hij thuis en de bel van de voordeur of de telefoon gaat, maar hij heeft het niet gehoord. En de bezoeker denkt dat hij niet thuis is en op de duur krijgt hij geen bezoek meer. Het spijtige is dat de mensen die met een slechthorende samenleven meer last ondervinden van de situatie, dan de slechthorende zelf. Op de duur doet de slechthorende de moeite niet meer om steeds om herhaling te vragen, en dan ontstaan er misverstanden, verwarringen, enz. Kortom, wij zijn sociale wezens en een groot deel van onze communicatie gebeurt via ons gehoor.

Als je hoortoestellen draagt, ben je oud.

Er staat geen leeftijd op het dragen van hoortoestellen. Volgens onze statistieken daalt de leeftijd waarop iemand begint met hoortoestellen. Slechthorendheid gaat vaak samen met leeftijd, maar er zijn evengoed jonge mensen of zelfs kinderen die een hoorapparaat nodig hebben.

Eens ik met hoortoestellen begin, zal ik niet meer zonder kunnen en zal ik ze altijd moeten dragen.

Hoortoestellen stimuleren terug het gehoor. Ze zorgen ervoor dat we terug alle geluiden uit onze omgeving opvangen, waardoor deze in de hersenen terug als spraak kunnen worden vertaald. Door de hersenen te blijven stimuleren, gaat het gehoor minder snel achteruit.

Moet ik één of twee apparaten dragen?

Hebben beide oren een gehoorverlies, dan is het beter om twee hoorapparaten te dragen. Twee hoortoestellen geven het voordeel dat je kunt nagaan vanwaar het geluid komt. Dit noemen we het stereo-effect. Dankzij het stereofonische effect is het eenvoudiger om geluiden te onderscheiden in een rumoerige omgeving. Het spraakverstaan en de algemene geluidskwaliteit zijn beter met twee hoortoestellen dan met één. Door beide oren evenveel te confronteren met geluid gaan we het deprivatie-effect van het andere, slechthorende oor tegen. Hoewel hoortoestellen het normale gehoor nooit helemaal kunnen herstellen, bieden de recente ontwikkelingen in de technologie wel de mogelijkheid om het restgehoor ten volle te benutten. En dat werkt best in stereo!

Wanneer begin ik best met hoorapparaten? ik heb maar een klein gehoorverlies, dus ik kan ook wel zonder.

Hoe eerder je met een hoortoestel begint, hoe beter. Als je wacht tot je een zwaar verlies hebt, wordt het veel moeilijker om te wennen aan allerlei geluiden. Iemand die voor het eerst hoortoestellen draagt, wordt van de ene dag op de andere geconfronteerd met geluiden die al lang niet meer werden gehoord. Het probleem is dat het gehoor achteruit gaat zonder dat je het merkt. Vandaar: hoe eerder, hoe beter de hersenen zich terug kunnen aanpassen aan de nieuwe luisterwereld...

Waarom moet ik mijn hoortoestellen goed onderhouden?

Een hoorapparaat is als een auto: af en toe moeten de banden en het oliepeil nagekeken worden. Door een goed onderhoud van je toestel, gaat het langer mee. Een goed onderhouden toestel zorgt voor een zuivere, aangename geluidsweergave. In de hoorcentra 't Oorhuis krijgen onze klanten om de zes maanden een uitnodiging voor een gratis onderhoud van hun toestellen. Voor doe-het-zelvers bestaan er ook onderhoudsetjes.

Bestaan er andere middelen dan hoorstoestellen?

Niet alleen een hoortoestel zorgt voor de versterking van het geluid. Er bestaan een reeks hulpmiddelen die het horen met of zonder hoortoestellen prettiger of gemakkelijker maken. Telefoon- en GSM-versterkers, lichtgevende of vibrerende wekkers, deurbelsystemen, waarschuwingssystemen, TV- en radioversterkers, FM-systemen zijn een greep uit een heel gamma hulpmiddelen die u kunt uitproberen. Deze hulpmiddelen kunnen los of in combinatie met een hoortoestel worden gebruikt.